RUSKE KAPE BOLJE OD OSTALIH


Ukusno i dekorativno!:)
Sastojci

 KORA:
 4 kom jaja
 8 kasika secera
 7 kasika ulja
 20 kasika brasna
 20 kasika mlijeka
 2/3 paketica praska za pecivo
 2 kasike kakaa
 
 FIL:
 2 pudinga od vanilije (80 g)
 4 kasika gustina (fino prosijanog)
 4 (do 6 kaš., zavisi koju cokoladu koristite tj. koliko je slatka) secera
 8 dl mlijeka
 150 g bijele cokolade
 250 g maslaca
 
 GLAZURA:
 100 g tamne cokolade za kuvanje
 100 g bijele cokolade
  malo ulja
 Jos potrebno: 100-150 g kokosa
 
Priprema

KORA:
Mutiti zumanca i secer par minuta.
Dodati pomijesano brasno, prasak za pecivo i kakao, a zatim i mlijeko i ulje. Lagano izmiksati. Posebno umutiti bijelanca i pazljivo ih dodati prethodnoj smijesi lagano mijesajuci (ne miksati!). Peci smijesu.
Pleh: okrugli 35cm.
 
FIL:
Prosijati gustin i dodati pudinge i secer i to umutiti sa oko 1 dl (mozda i malo vise) hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka(7dl) zagrijati na sporetu i dodati prethodnu smjesu. Uz stalno mijesanje skuhati fil i skinuti sa sporeta te ostaviti da se ohladi(prekriti površinu fila sa prozirnom folijom).
Posebno umutiti maslac i dodati mu ohladjen fil, a svemu dodati i istopljenu bijelu cokoladu.
Kada se kora potpuno ohladi za kruzenje kore ja koristim okruglu casicu d=4.2cm, i svaku prerezem horizontalno na 2 dijela (nekad i na 3 dijela ako je deblja kora).
Fil ostavim malo u frizider da se stegne (da se lakse filuje).

Svaku kapicu filovati i uvaljati u kokos sa strana. Gornja povrsina se ne filuje, na nju se stavlja glazura od cokolade po zelji. Ja sam radila sa crnom i bijelom cokoladom (obe cokolade u isto vrijeme topiti sa malo ulja na laganoj vatri); crnom cokoladom premazati kasicicom povrsinu kape, a bijelu staviti u neku kesicu i prorezati na vrhu malu rupicu te praviti krugove po tamnoj cokoladi koja se ne smije stegnuti ; saru praviti cackalicom povlaceci u jednom, pa u drugom smijeru, od centra ka vani 4 puta i obrnuto između ovih šara isto 4 puta :)
 
izvor, www.coolinarika.com 

0 komentari:

Objavi komentar