Domaci Jaffa Keks


Ne znam koliko vi volite jaffa keks ali ja znam da u nasoj kuci je jedan od omiljenih keksova. Probala sam nekoliko puta praviti po razlicitim receptima ali ovaj je zaista najslicniji  ukusu orginalnih keksica.Recept je sa jedne super web stranice. 

Sastojci 6 osoba

    Sastojci za Biskvit
    2 Jaja
    60 g Secera
    60 g Brasna
    30 g Neslanog putera,istopljenog
    Zele
    160 ml Juice po zelji ja sam koristila od nara/sipak (narandza,visnja,..)
    1 kaska secera
    1 kaska Zeletine(ja sam koristila govedu) ili 2 listica ako koristite tu vrstu
    150 g Tamne ili mlijecne cokolade



Priprema

    1.

        Staviti juice po zelji(ja sam stavila nar/sipak)u serpicu sa secerom da prokuha dok se secer ne istopi.U meduvremenu otopiti zelatinu sa malo hladne vode pa dodati u sok i otopljeni secer i promjesati.
    2.

        Istresti u oblozenu tepsiju sa celofanom (mozete manju da vam bude zele malo deblji) i staviti u frizider da se stegne.

    Zagrijati rernu na 180 C i podmazati kalup za muffin.Ja sam koristila 2 jer mi je bilo dovoljno za 24 komada Jaffa keksa.
    3.

        Staviti jaja i secer u zdjelu pa mutiti oko 5 minuta dok jaja ne budu svjetlo zuta i gusca. Polako dodati brasno  i rucno kuhacom mjesati.Dodati istopljeni puter i ujednaciti smjesu(rucno).
    4.

    Smjesa treba da bude ovako rjeda.
    5.

        Staviti po jednu kasku smjese u kalup od muffin-a tako da imate 24 komada. Ovo je 1 Tablespoon ili jedna supena kaska.
    6.

         Peci u rerni 7-10 minuta i kad ih izvadite ostaviti da se  malo ohlade prije nego sto ih izvadite da se nebi slomile.
    7.

        Izvaditi zele iz frizidera i malim okruglim kalupom obruca 4 cm vaditi male kruzice i stavljati na biskvit.
    8.

        Kad ih stavite na biskvit preliti istopljenom cokoladom. Ja uzmem kasku pa predem preko zelea i onda ih rukom okrecem da se cokolada razlije.
    9.

        Ukrasiti sa malo extra cokolade ili vilicom pritisniti dok se cokolada nije jos stvrdla. Staviti u frizider da se cokolada stegne i posluziti.

    10.

    Kod nas nema da ostanu kad ih stavim na sto!

    Dobar tek!



coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar