Tako JEDNOSTAVAN i tako BRZ : Griz užitak za 20 minuta GOTOV !


Nemate puno izbora kad ga probate: morate reći ‘mmmmm’ ... i uživati :)
Sastojci:
Svijetli dio:

    cca 4 dl mlijeka
    1 žlica smeđeg šećera
    1 žlica bijelog ruma
    3-4 žlice griza
    cca 3 žlice kokosovog brašna
    Tamni dio:
    cca 4 dl mlijeka
    1/2 žlice smeđeg šećera
    100 g tamne čokolade
    (ovdje s 85 % kakaa)
    3-4 žlice griza
    1 žlica bijelog ruma
    Još potrebno:
    cca 2 koluta ananasa
    (svježeg ili iz kompota)
    za posipanje kokosovo brašnoPriprema:

    Ukoliko je potrebno, očistite ananas i narežite ga na komadiće (ili ga ocijedite iz konzerve). Pristavite za kuhanje prvu količinu mlijeka, ruma i šećera.
    U vruće mlijeko umiješajte griz, uz miješanje skuhajte te u vruće umiješajte ribani kokos. Ulijte u kalup obložen pek papirom.
    Pristavite drugu količinu mlijeka, ruma i šećera. U međuvremenu utisnite okomito komadiće ananasa u svijetli dio (cca do pola).
    Toplom mlijeku dodajte razlomljenu čokoladu te miješajte dok se ne otopi – moja preporuka je da nemate cijelo vrijeme smjesu na vatri već da je po potrebi maknete, da vam ne zagori. Kada se čokolada rastopi, umiješajte griz i kuhajte cca 2-3 minute (tj. koliko grizu treba da se skuha).
    Prelijte preko svijetle smjese, tako da zapuni sve rupe između ananasa i prekrije ga.
    Kada se prohladi, desert stavite u hladnjak i dobro ohladite. Pažljivo ga izvadite iz kalupa i po želji pospite ribanim kokosom.

Posluživanje

    Napomena: ova varijanta je za odrasle – za dječju varijantu umjesto ruma stavite neku prihvatljiviju aromu (npr. vanilin šećer) i ev. mliječnu čokoladu.
    mliječnu čokoladu.
    Mjere su odokativne – uglavnom, koliko mlijeka vam inače treba za griz, toliko ga pristavite za kuhanje: kokos i čokolada će ga dodatno zgusnuti … a šećera možete dodati i više ako volite slađe.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar