Torta - Nek' sva čula uživaju


Ovo je moja omiljena torta, koja je pretrpela manje izmene tokom
višegodišnjeg spremanja, a i same nazive. Jedno vreme je bila Grilijaš-lešnik,
jer je glavni i dominantni ukus moj omiljeni grilijaš sa preprečenim lešnicima
(samo ga još u supu nisam stavila :-D) i krem od jaja sa vanilom. Dok sam je
drugi period zvala Burbon-grilijaš, jer sam koristila 6 kesica burbon vanile
Dr. Oetker. Sada korisim mahunu vanile. Sve u svemu, ako nešto slično niste
pravili, a verujem da većina vas jeste, probajte baš ovaj recept, pogrešiti
nećete. Uživaće sva vaša čula.

Autor: miloolja


Sastojci
za 3 korice:
15 belanaca
15 kašika šećera
420 g seckanih oraha
3 ravne kašike brašna
 krem:
15 žumanaca
420 g šećera
420 g putera
1 mahuna vanile
grilijaš:
200 g prepečenih lešnika
200 g šećera
potrebno je i:
250 g crne čokolade
250 g šlag krema (u prahu)
 300 ml mleka
za uskršnju dekoraciju:
čokoladni transfer + rastopljena čokolada
šarene bonbone u obliku jajeta



Priprema
1. Ispeći tri korice, jednu po jednu, u plehu približne dim. 25x35 cm, obloženu papirom za
pečenje. Kada su ispečene, ohladiti ih najbolje na rešetki za kolače.
2. Žumanca i čećer, koji se dodaje postepeno, dobro mutiti i tako muteći dalje staviti da
se krema kuva na pari. Kada se krema zgusne (pazite da se ne prekuva) i postane svetlo
žuta, dodati srž iz jedne mahune vanile (rasečete nožem mahunu i povlačenjem celom
dužinom jedne, pa druge polovine, pokupite nožem srž, uvaljajte istim nožem u malo
šećera, da se zrna vanile ne grupišu, već postanu rastresita). Dobro sve umešati i kremu
ohladiti do kraja.
3. Umutiti penasto puter, pa postepeno dodavati ohlađeni, žuti krem, dok se ne dobije
glatka penasta smesa, spremna za filovanje torte.
4. Verovatno znate, ali nije na odmet ponoviti, da ostatak mahune, iz koje ste izvadili
srž, iskoristite za pravi domaći vanilin šećer. Ako tada nemate vremena, ostavite
mahunu u teglu i dobro zatvorite da se ne suši, pa ćete kasnije: samleti više puta
mahunu, prethodno isečenu na nekoliko delova i 250 g šećera u prahu. To ćete zajedno
samleti onoliko puta dokle god ima grudvica. Dobićete pravi vanilin šećer, pepeljasto
sive boje. Isplati se u svakom smislu.
5. Lešnike pažljivo, da ne zagore, prepeći u rerni, tek toliko da porumeni njihova ljuspica,
koja će se lako skidati trljanjem lešnika između dlanova, naravno kada se prohlade.
200g šećera staviti u sud sa debljim dnom i na laganoj vatri otopiti ga, do tamno
karamel boje, postepeno okrećući sud, da se sav šećer otopi i karamelizuje. Opet
pažljivo radite sa vrućim šećerom, a i pazite da vam ne zagori. Dodati prepečene i
oljuštene lešnike i polako ih prevrtati, da se oblože karamelizovanim šećerom. izliti
vrelu smesu što pre, na već propremljen papir za pečenje, rastanjiti maksimalno (biće
lakše da se izlomi kasnije) i ostaviti da se do kraja ohadi. Kada se karamelizovan šećer
sa lešnicima ohladi, pažljivo (opet :) ) lomiti u manje komade i samleti u sckalici li
multipraktiku, na neku srednju veličinu, znači ne pretvoriti ih u prah, već da se osete
mali sitni komadići pod zubima. Grilijaš je spreman. Moj omiljeni. :D
6. Sledi filovanje torte. Rastopiti 250 g čokolade, pa premazati svaku koricu u tanom sloju,
znači po 1/3 na svaku. Preko čokolade posuti grilijaš, pa premazati sa trećinom žute,
vanilin kreme. Preko staviti drugu koricu premazanu čokoladom i sve redom dok se ne
postavi i treća korica, premazana čokoladom, posuta grilijašom, pa cela torta premaže
ostatkom kreme. Mal količinu grilijaša, ako želite, ostavite sa strane za eventualnu
dekoraciju, a ostatak umešajte u umućen šlag sa mlekom, koji nikako ne šećerite
(dovoljno je grilijaš sladak). Dalje ukrašavajte po želji.
7. Moja ovogodišnja uskršnja dekoracija, mada je i prošle godine bila slična, sastojala se
od čokoldnog transfera, koji ima da se kupi u posebnim radnjama za dekoraciju (ja sam
je naručila preko inetrneta), iseče se po meri i dimenzijamam torte, premaže
rastoplljenom čokoladom i ostavi da se stegne 15-ak minuta u frižideru, a onda pažljivo
skine zaštitna folija sa nje. I tako svaki komad-traka čokoladnog transfera, dok se do
kraja ne obloži u krug. Ukrasila sam preostalim šlagom i bonbonicama u obliku jaja.



coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar