RIJEŠITE SE MRLJA, PJEGA I HIPERPIGMENTACIJE OVIM PRIRODNIM LIJEKOM.


Hiperpigmentacija je poremećaj boje kože okarakterisan tamnim područima na koži, a uzrokovan je porastom količine melanina, tamnog pigmenta kože.

Izloženost sunčevoj svetlosti, trudnoća, određene bolesti, starost ili trauma mogu dovesti do poremećaja melanina i stvoriti neestetske smeđe mrlje svojstvene ovom benignom poremećaju.
Tačne uzroke možemo podeliti u dve grupe : spoljašnje i unutrašnje.Spoljni uzroci mogu biti oni koji dolaze iz okoline, kao što je izloženost sunčevim zracima, ili zbog hemijskih spojeva (betaksolol, minociklin, estrogen, progesteron i sl.). Unutaršnji uzroci se odnose na nasleđe – osobe tamnije kože imaju veću sklonost razvijanja ovog poremećaja.

Pegice, staračke mrlje i mrlje od sunca su uzrokovane štetnim ultraljubičastim zracima sunca koje oštećuju melanin i rezultiraju privremenom ili trajnom diskoloracijom. Često ovakve mrlje možete primetiti na licu i rukama, međutim, mogu se javiti na bilo kom delu kože koji je bio izložen suncu.
Ožiljci od traume ili operacije mogu takođe uzrokovati promenu boje kože, a čak i kada problem nestane, tamna mesta ostaju.
Melazma je hiperpigmentacija kože koja se javlja za vreme trudnoće, iako ponekad može zahvatiti i muškarce. Obično se o njoj govori kao o masci trudnica jer smeđe mrlje pokrivaju lice – uglavnom nos i obraze. Ovaj poremećaj obično prođe sam od sebe nakon trudnoće i ne izaziva veće probleme.

Prirodni lek protiv hiperpigmentacije, mrlja, pega – recept

Uzmite 1 kašičicu kurkume u prahu (turmerik). Dodajte 1 kašičicu soka od limuna. Pomešajte dobro i nanesite na zahvaćena područja. Ostavite 15 minuta da se osuši i potom isperite hladnom vodom. Ne izlažite kožu suncu odmah nakon toga! Primena pre tuširanja je preporučljiva. Ponavljajte jednom ili dva puta svaki dan do vidljivog poboljšanja.Ovaj jednostavni lek zaista deluje, a temelji na načelima Ayurvede, drevne indijske znanosti ozdravljenja.
Limun izbeljuje i podstiče ljušćenje kože, a kurkuma, uz to što odlično posvetljuje kožu (a Indijci to dobro znaju), deluje protivupalno i čini kožu sjajnom.
Izvor: kucnilekar.com

0 komentari:

Objavi komentar