JAKO UKUSNE DOMAĆE KARAMEL BOMBONE SA ORASIMA


 Sastojci:    400 g šećera 
    380 g meda 
    malo soli 
    220 ml kondenziranog mlijeka 
    120 ml slatkog vrhnja 
    225 g posoljenog maslaca 
    1 mahuna vanilije ili  1 vanilin šečćer 
    1 šalica sjeckanih oraha ili lješnjaka, badema, pistacija, ili kikirikija

Priprema:

U veću posudu sa debljim dnom staviti maslac i na laganoj vatri rastopiti. Maknuti sa vatre pa dodati šećer, med, kondenzirano mlijeko i slatko vrhnje i ako koristite vanilin šećer. Masu promiješati pa vratiti na jaču vartu. Kuhati oko desetak minuta, pa ako niste dodali vanilin šećer umiješati sjemenke iz štapića vanilije.

Kuhati stalno miješajući spatulom ili bolje metalnom žicom do 120°C, ako nemate termometar za bombone možete provjeriti tako da kapnete malo smjese u čašu hladne vode ako zadrži oblik gotovo je.
Maknuti sa vatre i odmah umiješati orahe ili neko drugo sjeckano orašasto voće. Masu izliti u silikonske kalupe ili lim obložen masnim papirom, poravnati, ostaviti da se dobro ohladi pa narezati na kocke.Čuvati na hladnom. Ove karamele su meke i obavezno ih umotajte u papiriće od masnoga papira.

Ove karamele možete koristiti i za punjenje keksića ili za torte koje zahtjevaju u receptu karamele. Divan su poklon a od ove mjere ovisno o veličini dobit čete od 80-100 komada.

Ako niste u mogućnosti nabaviti kondenzirano mlijeko možete ga u potpunosti zamijeniti slatkim vrhnjem.Preuzeto sa: www.coolinarika.com.

0 komentari:

Objavi komentar